Ako sa obliekajú mladí rebeli?

07.03.2012 12:17
  • Týmto vekom sme prešli všetci, možno práve prechádzame alebo máme takého „puberťáka“ doma. V tomto veku si robíme čo chceme a hlavne už nepočúvame rady rodičov a obliekame sa presne tak ako sa nám páči. Toto potvrdzuje aj jedna americká anketa, kde sa 30 percent opýtaných teenagerov priklonilo k variantu „obleč sa ako chceš“. Je to tak aj u nás?

  • Možno si poviete, že násťroční sa všade obliekajú rovnako, ale opak je pravdou. Každý kraj, iný mrav. V každej krajine, dokonca aj meste, majú mladí svoj vlastný špecifický štýl obliekania. Naši českí a slovenskí násťroční sú v tomto smere zatiaľ obmedzenejší, ich rodičia ich dosť kontrolujú a nemôžu si dovoliť aby ich dieťa vyšlo von nejako nepatrične oblečené. Extravagantné a nevšedné kusy si zatiaľ na seba len tak niekto neodváži vziať. Ako by som už  počula klasickú hlášku: „Ako si to zase oblečená?!“ Slovenská a česká mentalita je bohužiaľ taká, ale všetko sa môže zmeniť... To ale neznamená, že by neexistovali žiadne štýly obliekania mladých aj u nás.

  • Medzi teenagermi môžeme vidieť priepastné rozdiely v ich štýloch. Tým myslím, že časť oddane podlieha módnym trendom, do školy sa ťahajú so sedemkilovou taškou, ale tie krásne čižmy na opätku si predsa nemôžu odpustiť. Ďalšia časť vraví, že sa módnymi trendami neriadi a móda ich nezaujíma ale potom sa naskytá otázka, prečo sa teda vlastne obliekajú. Ale mali by si uvedomiť, že to ich oblečenie tiež niekto navrhol a prešlo celým obchodným cyklom, až sa pokojne dostalo do výpredaja alebo sekáča, trebárs tam, kde si ho kúpili.

  • A potom je tu ďalšia početná skupina, ktorá holduje športovému štýlu a vyzerá, že by sa práve chystala ísť na hory. A spústa dalších prívržencov najmä hudobných štýlov. A tých čerpá dosť mládeže. Niektorí si obľúbili roky punky alebo hip hopu, ktorý je teraz dosť v kurze. 

     

    Kde vlastne mladí berú inšpiráciu?

    Veľmi záleží na spoločnosti a kolektíve, v akom sa pohybujú. Jedným z faktorov je škola, kde trávia polovicu svojho času so svojimi kamarátmi. Škola funguje ako jeden veľký kritik, pochváli alebo odsúdi. Preto sa stáva, že niektorí svoj štýl menia zo dňa na deň. Ďalším veľkým faktorom, ktorý pôsobí na mladých je televízia a médiá. Teenageri sú ale často až príliš zmätení americkými seriálmi a snažia sa podľa nich obliekať. Seriál ale nie je život a môže sa zdať, že občas aj nevhodne skombinujú nekombinovateľné a pôsobia lacno. Práve taký je ale ich štýl... Medzi mladé hviezdy, ktoré niektorí teenageri považujú za svoje ikony, sú napríklad Lindsay Lohan, Paris Hilton, sestry Olsenové, Nicole Richie a samozrejme modelky. Medzi českými a slovenskými celebritami by som ťažko hľadala, možno zopár Missiek? A ako mladí čerpajú z módy, tak móda čerpá od nich, mladí sú totiž nevyčerpateľnou inšpiráciou, to môžete vidieť na mnohých kolekciách. 

     

 

 

 

Share |