Nároky detí na oblečenie

07.03.2012 13:41

 

Našim babičkám v detstve možno stačili jedny šatôčky a blúzka, ovšem súčasná mladá generácia má predstavy celkom iné – náročnejšie.

 

  • Iste vám neraz babička alebo prababička rozprávali historky z detstva, a určite nezabudli spomenúť fakt, že za ich mladých liet museli šaty vydržať celý rok a na topánky často neboli peniaze vôbec. Je to fakt, ľudia žili celkovo veľmi skromne. Dnes má šaty aj topánky každý bezdomovec, čo je celkom pokrok. Aj keď, pravdou je, že väčšinu súčasných ratolestí táto historka neuspokojí. Chcú viac a viac.

 

  • Skutočnosť je taká, že deti sa neustále porovnávajú so svojim okolím a samozrejme chcú zapadnúť. Nejeden školák sa potom stretne skoro so šikanou napríklad len preto, že nenosí drahé veci. Kto nemá značkové oblečenie, stáva sa jednoducho terčom posmechu. Deti sú najspokojnejšie, keď môžu vyzerať ako ostatní. Či sú to veci drahé alebo krásne, o tom nepremýšľajú. V školskom veku sa nepresadzujú silou intelektu, ale tým, co je vidieť. A oblečenie vidieť je – teda napríklad či majú okuliare, akú značku nohavíc alebo topánok nosia.

 

  • Čo poradiť rodičom v súvislosti so vzrastajúcimi nárokmi detí? V tomto smere by sa mali snažiť aj tí „bohatí“ – svoje deti by mali súcitu a porozumeniu s druhými učiť od útleho veku.
  • Trend je samozrejme celkom opačný, to je nám všetkým asi jasné. Zbohatlíci kupujú potomkom tie najdrahšie zbytočnosti už od kolísky a rad celebrít berie svojich potomkov dokonca aj na fotenie a módne prehliadky. Okrem toho sa súčasní rodičia celkom odkláňajú od tradičných trendov ako sú napríklad námornícke obliečky a skôr sa snažia urobiť zo svojich ratolestí „malých dospelákov“.

 

  • Inšpirácia na záver: rodičia by sa občas mali porozprávať s deťmi o tom, že sa im snažia dopriať to najlepšie, a že viac robiť nemôžu. Mali by posilovať v dieťati vedomie, že pre človeka existujú v živote aj iné dôležité stránky než oblečenie – ako napríklad schopnosti, a pripomenúť im, že krásne sa dá žiť aj bez peňazí – čo tak posledné rybárčenie pri rieke, futbal s otcom na ihrisku za domom alebo partička Človeče nehnevaj sa s babičkou a dedom...?
Share |