Pánska (do)volenka

07.03.2012 12:26

 

V pánskej letnej móde dominuje „mierny“optimizmus.

Farby sú signálom, že v roku 2010 sa ekonomika pravdepodobne vzchopí. Tento pocit je základom pre návrhárov, ktorí stavili na sexepíl a sviežosť, vzrušujúcu ležérnosť i prvky športového štýlu. Aj muži sú radi, keď priťahujú pozornosť, cítia sa vtedy osobití a nevšední. Pri výbere extravagantnejšieho typu oblečenia však bývajú obozretní. Potrebujú štýl.

Zaujímavé je, že niektoré módne domy „povýšili“ elegantné oblečenie, ktoré svojím vzhľadom výrazne zapadá do obdobia zlatej éry Hollywoodu, a vyslali ho do ulíc. Exotické motívy inšpirované Afrikou alebo Brazíliou stelesňujú cestovateľský trend a stále obľúbené sú motívy prímorskej riviéry s veľkou dávkou mužskej individuality. Pánska móda súčasnosti kráča rôznorodými cestičkami. Výsledkom je vždy ľahko sofistikovaný odev, viac športového ducha v podaní nekonvenčných námetov.


  1. Preč od konvencií!

    Vo chvíli, keď sa muž zbaví všetkých pracovných povinností, potrebuje mať voľnú ruku. Nezaujímajú ho trendy či firemný dress code. Nastupuje „pánska (do)volenka“. Jedinou motiváciou, ktorá ovplyvňuje výber oblečenia, je pocit vyjadrený vetou: Konečne vo svojej koži! Móda v jeho réžii bude vo finále funkčná, nositeľná, pohodlná. Veľkú úlohu hrá uvoľnenosť džínsov. Objaví sa tu veľa retro nálad, odkazy na športy a klubový život. Zväčša ide o variabilné, novodobo vrstvené oblečenie, najmä športovo-elegantné košele, tričká, polokošele, klubové saká, svetre. 

  • Farebnosť: Vyblednuté kaki, modrá, vínová červená, prírodná biela, béžová, sýta červená, baklažánová, oranžová, hnedá, škoricová a zelená. Všetky vyjadrujú heslo: Muž, ktorý sa dobre cíti, sa má rád. Všetky tóny sú vynikajúco vybalansované, neriešia diktát.

 

  1. Pohodlie nadovšetko!

Pánsky mestský odev si už našiel svoje formy, ktoré mu vyhovujú, a neplánuje sa ich rýchlo vzdať. Zmeny určuje iba každodenný rytmus a celková uvoľnenosť doby. V trendoch hrá výraznú úlohu čistá a zároveň pevná silueta. Nič komplikované a obťažujúce. Plecia sú výraznejšie, nohavice úzke, k členkom skrátené, „véčkové“ modely hore objemné a dole zúžené. Je to mestsky vkusné a zároveň pohodlné. Okrem toho sa podarilo úspešne zladiť kombináciu džínsov s klasickým sakom. 

  • Farebnosť: V mladej móde dominuje farebnosť a nápady. Spájanie odevov „starých otcov“ s trendovým oblečením je najlepšia cesta, ako byť viditeľný. Večná je džínsová klasika v stredných a vo svetlých odtieňoch v kombinácii s pravou kožou. Jej obmenou sú pieskové tóny v štýle mestského safari. Ľahkým letným sakám a oblekom pristane holubia sivá a jej variácie s bielou, tmavomodrou a znovuobjaveným prúžkom.

 

  1. Ak to máš, tak to ukáž!

Napasované strihy, ktoré nechávajú vyniknúť mužským proporciám, sú v dovolenkovej kolekcii dominantné. Na druhom mieste je nenútenosť v atraktívnom spracovaní, ktorá zaujme aj kritické ženské publikum. Poznávacím znamením dovolenkového šatníka sú tradičné námornícke motívy, plné neprehliadnuteľných detailov, ako sú skrátené alebo ohrnuté nohavice, ležérne i vychádzkové bermudy a šortky, obtiahnuté svetre, na nohách nevyhnutné flip-flopy a proti chladu ležérne jachtárske bundy. 

  • Farebnosť: Námornícke farby letnej módy už tradične podčiarkujú vkus a štýl úspešného mladého muža. Letná farebnosť tento rok dýcha morom, talianskym štýlom a luxusom. Okrem bielej a tmavomodrej využíva ako akcent červenú. V mládežníckych kolekciách sa hrá s retro návratom fialových, pinkových, oranžových, zelených a hnedastých odtieňov. Prvoplánové havajské motívy zatieňuje geometria a abstrakcia vzorov aj nesmrteľné prúžky.

 

  1. S nádychom štýlovosti

Nekonvenčnú pánsku módu na spoločenské príležitosti predstavujú dva štýly. Jeden ako vystrihnutý z klasických krajčírskych foriem zdokonalený odľahčenými materiálmi. Druhý extrémne štíhly, niečo medzi eleganciou a geometrickým dizajnom oživujúcim éru Hollywoodu a džezu 20. rokov. Jeho príkladom je štýlový oblek bielej farby, doplnený tmavou košeľou či tmavými nohavicami, s ktorými je vo výraznom kontraste. Pre svoju univerzálnosť slúži často aj ako celodenná „uniforma“. 

  • Farebnosť: Aktuálne sú prúžky, tenké aj širšie kriedové, z farieb najmä klasická kombinácia black&white a tmavomodrá ako letná čierna. V jemných efektoch sa objaví aj ostrá farba, môže ísť o klasickú modrú, fialovú, ružovú alebo červenú. Efekty v žiarivejších farbách sú pestré, nie však príliš extravagantné, podstatná je ich chlapská nátura.

     

 

Share |