Šatka - módny doplnok alebo odev?

08.03.2012 17:28

 

Povedzte, ktorá z nás by nechcela byť pôvabnejšia? Ktorá z nás by s radosťou nevymenila celý šatník za nové kúsky?
Lenže nie všetko je možné. Niekedy postačí osviežiť vlaňajšie oblečenie, zvýrazniť ho drobným doplnkom a zázrak zvaný dobrý štýl je na svete. 
Šatky, šály a plédy nám súčastná móda odporúča pre všetky druhy oblečenia. Zdobíme nimi šaty, kostýmy, sukne, blúzky a používame ich tiež ako samostatné oblečenie. Všetko má svoje módne zákonitosti. Jednou z nich neustále sa opakovanie a navracanie sa k určitým štýlom. Šatka je jedným z nich. Jej využitie je naozaj mnohostranné. Celkom tradičná je napríklad menšia šatka uviazaná do výstrihu. Záleží len na vašej postave, akým spôsobom šatku uviažete. Môže byť uviazaná uzlom dozadu, aby vytvárala dojem zručne nariaseného dielu, alebo s cípmi umiestnenými asymetricky na jednu stranu. Môže byť uviazaná do efektného uzla, alebo len voľne prehodená. 
  • Potom sú tu ešte šatky malé a väčšie alebo aj veľmi veľké, ktoré nosíme cez rameno na šatách, prevliekame cez pútka namiesto opasku. Nie je nič neobvyklé ak si tiež uviažeme šatku cez boky na šaty alebo sukňu tiež namiesto opasku. V lete je veľkým hitom pláží „šatkové oblečenie.“ Využitie šatky je aj v tomto prípade mnohostranné. Previazaná cez boky výborne nahradí sukňu, šikovnejším sa určite podarí uzol za krkom a hneď máme šaty. Z menších šatiek je originálna plážová podprsenka. Už niekoľko sezón sa šatka tiež drží v popredí úpravy vlasov. Ako pokrývka hlavy, doplnok účesu. 
 
 
Čosi o farebnosti a vzorovaní 
 
  • Šatky a šály majú zvýšiť efekt nášho odevu. Môžeme ich ladiť tón v tóne, ale môžeme sa rozhodnúť aj pre rovnakú farebnosť, či kontrast. Zo širokej ponuky farieb si každá z nás vyberie určite také šatky, ktoré pristanú nielen typu postavy, ale aj farebnému typu. Pri jednofarebných šatkách to nie je problém, ale ako si vyberať šatku s motívom? Nízke a silnejšie ženy by sa mali zamerať na šatky s malými motívmi. Vysokým ženám pristanú aj neurčité, veľké vzory. 
Nezabúdajme však na podobnosť materiálu so zvoleným oblečením. Každý odev, aj ten čo ste mu už nedávali žiadnu nádej, sa pomocou malých detailov zmení na nepoznanie
 Šatka na 10 rôznych spôsobov
  • Hrubým pleteným šálom odzvonilo a prišiel čas príjemnejších, uvoľnenejších a hlavne kreatívnejších šatiek. Tento doplnok sa opäť vracia a patrí k jarným tutovkám, ktoré by ste nemali obísť.
 
Oviňte si krk
  • Tejto jari vládnu zas a znova farby, ktorých si na šatkách môžete dopriať aj niekoľko naraz. Zaujímavé vzory sú skvelým oživením topu i kombinácie trička s bundičkou. Úplnou klasikou, ako šatkou doplniť efektne svoj outfit, je jej uviazanie okolo krku. Veľmi jednoduché a takisto praktické proti jarnému vetru.
 
S viazaním sa však môžete pohrať a jedna šatka môže na krku vyzerať aj trikrát inak. Prvým spôsobom je jednoduché obviazanie krku, pri druhom spôsobe zase nechajte jeden roh šatky siahať až na dekolt. Pokojne si však šatku preveste cez krk a jednoduchým uzlíkom si vytvorte jemne námornícky look. Padnuté koncové cípy na vašom dekolte budú pôsobiť elegantne, ale zároveň aj rozšafne.
 
Ak nechcete šatku viazať, nechajte si ju pohodlne prevesenú cez plecia a ramená. Týmto pohodlným prehodením šatky zakryjete odhalené časti tela, prípadne tak oživíte jednofarebné sako.
 
Šatka ako náhrdelník
  • Veľmi ležérnym spôsobom, ako nosiť šatku, je nechať ju celkom prevísať cez celú prednú časť tela. V tomto prípade síce šatka na krku veľa nezakryje, pretože je cezeň iba prevesená, ale zrejme je úplne jasné, že ide hlavne o efekt. Tento zaujímavý spôsob nosenia môžete využiť hlavne pri jednofarebných topoch, ale pokojne aj na tenkú jarnú bundičku. Ak zvolíte trendový zvierací vzor, určite vás nikto neprehliadne.
 
Objavte nové možnosti
  • Síce sme sa doteraz venovali len šatke na hornej časti tela, nemusíte sa toho zaužívaného trendu držať. Šatka vyzerá skvelo aj vo vlasoch, musíte ju však vedieť uviazať. Najjednoduchšou cestou je vytvorenie širšej čelenky, ktorú vzadu na hlave uviažete. Ak sa však pohráte so svojou trpezlivosťou a tvorivosťou, šatkou si môžete veľmi efektne previazať aj chvost alebo do nej skryť väčšinu vlasov. Tie najšikovnejšie dokonca predvádzajú vpredu na hlave textilné kreácie, ktoré vytvorili práve viazaním šatky.
 
Ďalšou možnosťou, ktorú ste zrejme už aj vyskúšali, je šatka ako opasok. Na nohaviciach, sukni či šatách je to veľmi pútavý spôsob, ako outfit oživiť a zároveň zvýrazniť potrebné krivky. Blíži sa letný čas a ten je na takéto experimenty ako stvorený.
 
Šatkové šaty
  • No a keď sme už spomenuli leto, máme ešte jeden výborný typ, ako nosiť šatku. Ak si zoženiete aspoň dva rovnaké kúsky, môžete si pokojne vyrobiť originálne šaty
Share |